fbpx
live-middag
Coachingspraktijk &door,  Nieuw!!

Ben ik een AD(H)D-er of ben ik HSP? Zo kwam ik erachter

Als je hoog sensitief (HSP) bent, is er een kans dat je ADD hebt, hoorde ik niet lang nadat ik net ondervonden had zelf hoog sensitief te zijn. Als ik dan toch in mijn burn-out op zoek ga naar wie ik nu eigenlijk ben, dan wil ik die onderste steen ook boven hebben, dus ik ging op onderzoek uit.


De aanleiding voor de zoektocht.

Aan het begin van de burn-out zei ik dat het me 1x zou overkomen, maar nooit weer! 
Dat betekende voor mijzelf dat ik eraan mocht werken om een tweede keer voor te blijven.

Tijdens mijn herstel heb ik heel wat dingen geleerd. Zo wist ik bijvoorbeeld niet hoe ik kon ontspannen, wat ik bij een ontspanningstherapeute leerde. Zo leerde ik tijdens een mindset-training over de term HSP, en wat dit dan precies inhield. Toen ik er voor het eerst over hoorde was er een soort ‘eureka’ moment. Ik hoorde alleen maar dingen die ik herkende. Meteen diezelfde middag kocht ik een boek en las het binnen een week uit. Ik liet mijn man af en toe een stukje lezen en hij herkende alles daarvan bij mij.


Uitslag: Zeer hooggevoelig

Ik deed nog een test op internet met 100 stellingen, waar uit kwam dat ik zeer hooggevoelig ben. Ok, nu kon ik er dan niet meer onderuit en had ik het te accepteren. Ik hoorde op dat moment nog best wel veel dingen wat als ‘vervelend’ ervaren kan worden, zoals bijvoorbeeld de wisselende stemmingen en de overprikkeling. Dit zag ik al snel als dingen waar ik meer mee mocht doen om dat te leren voorkomen, voor mijzelf en mijn gezin.

In dezelfde maand dat ik leerde over HSP, keek ik naar Linda’s zomerweek op tv. Daar zaten Jochem Meijer en Wendy van Dijk. Het ging over ADHD en ADD. Wendy van Dijk vertelde over haar ADD en ik herkende er ook weer veel van. Aangezien ik nog steeds op zoek was naar ‘wie Wendy nu precies is’, ging ik er wat over lezen, en ook hier was er veel herkenning. Ik had het erover met de psychologe. Zij wilde voornamelijk weten waarom ik me dan wilde laten testen. Ik gaf aan dat het mij niet om de labels ging. Ik hoef niets op mijn voorhoofd te plakken, daar ging het mij niet om. Het ging mij om het verder leren kennen van mijzelf.
Ik was nu toch bezig!


Wandelcoaching
Cheryll van Weert photography

AD(H)D??

Met wat moeite kreeg ik een verwijzing voor PsyQ. Ik nam mijn man mee naar het gesprek en mijn ouders waren aan de telefoon om vragen over mijn kindertijd te beantwoorden. 

Na het gesprek werd binnen het team van therapeuten besproken wat de uitkomst was.
2 weken later kreeg ik te horen dat ik ADHD heb.
Ik was in eerste instantie in shock, omdat ik niet had verwacht dat de H er tussen zou staan. Toen ik de uitleg kreeg dat het hyperactieve ook naar binnen kan slaan begreep ik dat het wel degelijk op mij sloeg. En ok, als ik koffie op heb, dan ben ik wel het stuiterende kind in de klas waar mensen aan denken als ze ADHD horen.


En toen!? 

Bij PsyQ erkennen ze HSP niet. Heb ik nu HSP of ADHD?
Ga ik voor het erkende of iets waar ze van zeggen dat er nog te weinig onderzoek naar gedaan is?

Hoe ik het ook draai of keer, ik ben beiden. Ik kan zowel het lijstje van ADHD bijna allemaal afvinken, als van HSP.
Maar als je dan bedenkt dat zo’n 50% van de symptomen lijst van beiden met elkaar overeen komen, dan is het ook niet zo gek.


Overeenkomsten

Zoals ik al zei, zijn er heel wat overeenkomsten tussen HSP en in dit geval ADHD. Hieronder som ik de overeenkomsten op:

HSPAD(H)D
Kan snel wisselen van stemmingenKan snel wisselen van stemmingen
Rijkelijke innerlijke beleving
(dromen en fantaseren)
Afwezig of dromerig zijn
Perfectionistisch van aardPerfectionistisch van aard
Diepzinnig en creatiefCreatief
Moeite met plannen en structuurMoeite met plannen en structuur
Prikkels hard binnenkrijgen wat
leidt tot overprikkeling
Prikkels hard binnenkrijgen wat
leidt tot overprikkeling
Vaker maag-darmklachten,
hoofdpijn en allergiën
Vaker maag-darmklachten,
hoofdpijn en allergiën
Onrust en concentratieproblemen
bij overprikkeling
Onrust en concentratieproblemen
(bij overprikkeling)
Veel piekerenVeel piekeren
Veel wegdromen en/of fantaserenVeel wegdromen en/of
fantaseren
Gevoelig voor depressie,
angststoornis en burn-out
Gevoelig voor depressie,
angststoornis en burn-out
Goed ontwikkelde intuïtieGoed ontwikkelde intuïtie
Staan graag voor anderen klaarStaan graag voor anderen klaar
Nemen snel bepaalde dingen waarNemen snel bepaalde dingen waar
BeelddenkerBeelddenker
Zich anders voelen dan anderenZich anders voelen dan anderen

Het kan dus goed zijn dat je heel wat overlap tussen HSP en AD(H)D ziet in de symptomen of de manier waarop ze bijvoorbeeld prikkels verwerken.
Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust.


This is me!!

Ik ben dus een volwassen vrouw die hoog sensitief is, en ADHD heeft.
Ik slik er niks voor (wel geprobeerd, maar dat is voer voor een andere blog). Ik probeer er wel goed mee te leven. Ik mag over beiden nog meer leren, maar eerlijk!?

Ik ben blij dat ik nu weet dat ik over mezelf mag blijven leren. Dat ik mezelf mag blijven ontwikkelen. Dat ik nooit uitgeleerd ben.
En laat dit nu net een trekje zijn van mij.. iemand die zo snel enthousiast is over dingen, dat ze er alles over te weten wil komen.

Ik blijf dus lekker mezelf, en ik blijf lekker doorleren.
Ik zie nu dat ik geweldige superpowers heb, en die benut ik nu dan ook!

En die burn-out!? 1x maar nooit weer!!


Live-middag

Herken je dat je na je burn-out de neiging hebt om terug te vallen en je weet niet waarom dit is? Naast coaching bied ik ook een live-middag aan op zaterdag 7 september bij ‘Meneer van Eijck’ in Oisterwijk van 13.00 uur tot 17.00 uur. Lees er hier meer over.

3 reacties

 • Susan

  Wat een mooi en herkenbaar blog. Ik heb zelf hsp (hss variant) en add. Moeilijk inderdaad labels plakken maar wel fijn om eindelijk herkenning gevonden te hebben. Vanuit hier talenten benutten. Ikzelf zet mijn talenten in als minimaliseercoach, ik heb razendsnelle opruimtechnieken bedacht en een elearning ontwikkeld om binnen no time rust en ruimte in je huis te “toveren” en zo ook (overprikkeling) te minimaliseren.
  Iedereen kan dat bereiken, met de juiste technieken!

  Wat gaaf dat je coaching doet. Prachtig om zo mensen te helpen in hun kracht te staan ✨

  Fijne dag vandaag!

  Lieve groet,
  Susan ✨

  • Soulclear

   Ooh Susan, mijn excuses dat ik niet op jouw reactie had gereageerd, ik had de blog van mijn website af gehaald, maar blijkbaar was deze toch nog zichtbaar en zie nu jouw reactie pas. Super mooi hoe je dit zo hebt weten te draaien dat je jouw talenten benut en daarmee anderen bij kunt staan!
   Fijne avond! Liefs Wendy

 • laurens suurmond

  Dat je de onderste steen boven wilde krijgen, trigerde mij.
  Zelf ben ik iemand die altijd maar door blijft “dokteren.”
  Ook weet ik al jaren dat ik kenmerken heb van HSP.
  Nu ik op middelbare leeftijd ben vallen er puzzelstukjes in elkaar waarvan ik vroeger de verbanden niet zag.
  Gisteren liep ik een dag op proef in een werkplaats voor fietsreparaties.
  Ik had er goede hoop op, de werkplek was prikkelarm en aan een rustige straat gelegen.
  Ik had als opdracht om een inruilfiets degelijk op te knappen, zodat die voor een hoge prijs verkocht kon worden.
  Door de rust en ruimte die ik ervoer, merkte ik ook hoe gespannen ik was en hoe lastig het was om deze fiets adequaat aan te pakken.
  Als iets me niet vlot genoeg ging of tegen zat zoals een stuurpen die afbrak, begon ik gauw even aan iets anders van de fiets.
  Even de verlichting, alvast een paar nieuwe buitenkabels, ik danste als het ware om de fiets.
  Op het einde van de dag kreeg ik te horen dat ze niet verder met gingen.
  Ik had geen volgorde in werkzaamheden en dit is nou precies wat gedurende mijn leven speelt.
  Bot gezegd, ik heb geen systeem, mijn aandacht wisseld en dat is wat bij het “label ADD” er voor mij uitspringt.
  Zat ik gisteren maar in mijn flow van hyperfocus, helaas is de maatschappij hierop niet ingericht.
  Ik heb nog altijd moeite om kritiek van anderen op waarde te schatten.
  Als ik me teveel aanpas en mee ga in strakke volgorde en planning, verlies ik mijn plezier.
  Zelf diagnostiseren is misschien linke soep, omdat de waarheid zich niet laat verwoorden, maar je leert er wel veel van en het maakt nieuwsgierig.
  Als laaste spring ik nog eventjes naar het label dyslectie, die zou op deze website ook nog wel in een kolom kunnen met overeenkomsten.
  Ik wil dit even kwijt na al mijn indrukken van deze week en schrijven is gekgenoeg één van de dingen die me drijven.
  Mijn doktersadvies is; geef jezelf één dag vrij per week , geef je over aan je gezonde impulsen.
  Blijf je kinderlijke speelsheid voeden, als volwassenen hebben we die zo hard nodig om overeind te blijven!

  Hartegroet,
  Laurens

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
  0
  Jouw winkelmandje
  Je winkelmandje is leegTerug naar de shop