fbpx
Coachingspraktijk &door

Burned out op vakantie

Ongeveer 40% van alle vakantiegangers ervaart vakantiestress, en daarvan is het overgrote deel vrouw, omdat zij vaak meer verantwoordelijkheid voelen voor de organisatie thuis.
Heb je veel last van stress, of heb je een burn-out (gehad), en ga je op vakantie? Lees dan verder.

Mijn ervaring

Tijdens mijn burn-out ben ik op vakantie geweest, op huwelijksreis zelfs, met mijn man en twee zoontjes. We waren naar de Franse kust gegaan en we stonden daar op een camping. Achteraf had ik beter eerst de tips gelezen die ik jullie zometeen ga geven.

Morgen ga ik voor 5 dagen op workation naar Frankrijk en ik ervaar er stiekem toch wel wat stress van. Niet perse het inpakken, maar meer het reizen en het achterlaten van man en kroost. Maar het is voor een goed doel. Ik ga namelijk 5 dagen lang aan mijn bedrijf werken met nog 7 andere onderneemsters.

Maar voor mij is deze workation wel een aanleiding om eens goed te kijken naar mogelijkheden om met minder stress (zeker in een burn-out heel belangrijk!) op vakantie te kunnen gaan.Waar kun je rekening mee houden?

Het wordt veelal afgeraden om met een burn-out op vakantie te gaan, door de stress van tevoren, de aanpassingen die je op vakantie dient te doen, en de klap die je kunt krijgen zodra je weer terugkomt in het normale leven.

Ga je op vakantie? Dan deel ik hierbij 3 tips om te proberen iets relaxter weg te gaan:

1. Laat het inpakken grotendeels aan je partner over. Leg de verantwoordelijkheid meer bij de ander. Geef ook duidelijk aan wat het ‘op vakantie gaan’ met je doet. Verder kun je bijvoorbeeld aangeven dat je af en toe je rust zal moeten pakken, even een slaapje wilt doen, of even op jezelf wil zijn. Zo komt je reisgenoot niet voor verassingen te staan.

2. Neem de tijd voor je reis. Vertrek liever vroeger en stop vaker. Zo kun je een trein eerder pakken dan je van plan was of bijvoorbeeld een uur of meer eerder vertrekken. Heb je veel last van geluiden en indrukken? Zorg dat je je zonnebril en koptelefoon/oortjes bij de hand hebt om je een beetje af te kunnen sluiten.

3. Zoek de rust op. Door naar een drukke bestemming te gaan, of hele dagen in de drukte te zijn, kun je nog verder overprikkeld raken. Pak je rust zoveel mogelijk. Dit kun je doen qua bestemming en qua dagbesteding.

Mocht je toch merken dat het niet gaat, trek dan op tijd aan de bel bij je partner of vriend(in) waar je mee op vakantie bent. Geef aan overprikkeld te zijn, even tijd voor jezelf nodig te hebben, even te gaan slapen, etc. 


Ben je op vakantie en je merkt dat je er niet van kunt genieten? Of heb je hulp nodig, of een luisterend oor? Laat het me weten en ik zal kijken wat ik voor je kan betekenen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw winkelmandje
    Je winkelmandje is leegTerug naar de shop